YENİ YIL YOGASI

Artık günümüzde Yoga her türlü kılığa bürünmeye başladı. “Kılığa bürünmek” tanıdık geldi mi? Aynı biz insanların yaptığı gibi o yüzden ben de kendisini başka bir şeymiş gibi yüceltmek adına YENİ YIL YOGASI demeyi uygun gördüm bu yazım için.

Sürekli medet umduğumuz yeni yeni yoga türleri çıkıyor ortaya. Aklımda kalanlardan; hormon yogası, şans açma yogası, kısmet yogası, kahkaha yogası…evet evet var bunlar gördüm, okudum.

Tabii ki herkes sunduğu yogaya istediği ismi vermekte serbest buna karışmak zaten saçmalık. İsteyen yapar istemeyen yapmaz. Başkalarının işine karışacak kadar vaktimiz varsa bizim hiçbir sorunumuzun olmaması gerek. Peki bu yazdığım ilk paragrafta yazdığımla çelişmiyor mu? Evet çelişiyor o yüzden de adım adım asıl anlatmak istediğime yaklaşalım.

Özellikle Yoga için bütünsellik kelimesi önem taşıyor ama bazı önem taşıyan kelimeleri o kadar sık ve düşünmeden kullanıyoruz ki değerini düşürüyoruz. Yüzeysel kalan her şey değerini yitirmiyor mu sizce? Bence öyle.

Yoganın kelime anlamını da genel olarak çevirirsek bütün demek diyebiliriz ve bizler yoga yapan ve yaptıran insanlar olarak da onun bu anlatmak istediği bütünlük değerine sahip çıkmalıyız. Aslında kelimelere anlamları biz yüklüyoruz. Dolayısıyla yüklediğimiz anlam ve içerik farklı olabilir çünkü yüklediğimiz anlamı bekliyoruz. Yaptığımız Yoga değişmiyorsa ona doğa yogası desen de masa yogası desen de aynı değil mi? Bütünlükten bahsederken daha kendi içimizde bölücülüğe başlıyoruz. Örneğin bir kursa gittin adı yin yoga ama içinden çıktı başka yoga J ne fark eder ki sana iyi geldiyse başlıktaki yüzeyselliğe takılı kalma.

Tabii ki sadece yogada bu böyle değil. İnsanlara da bir değer veriyoruz, yaptıklarına anlam yüklüyoruz fakat ne yazık ki bunu yaparken kendi kafamıza göre yapınca sonucu istediğimiz gibi olmuyor ve hayal kırıklığı yaşıyoruz. O yüzden insanlar için kullandığımız sıfatlar da yogaya takılan isimlerden farksız. Asıl önemli olan ve gerçeği yansıtan içi.

Peki Yeni Yıl Yogası nedir diye merak ettiyseniz şu an boşuna merak ettiğinizi söyleyebilirim. Yeni kelimesi bana göre eskiyene kadar yaşanan bir süreçtir. Dolayısıyla yeni yılda yaptığınız her yogaya yeni yıl yogası diyebilirsiniz J benim yüklediğim anlam budur siz de kendiniz için içinden seçin anlamını ve bilin ki “yoganızın adı ne olursa olsun, siz siz olun kendinize iyi geleni yapın, isme de çok takılı kalmayın”. En önemlisi daima hangi niyetle yapıldığıdır.

Herkesin kendi sağlığına bolca yatırım yaptığı bir yıl olması dileğiyle,

Berra Sertel J

Bookmark the permalink.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir