Yogada Bandha Nedir, Ne Değildir?
Yoga merkezinde Yoga yapmışlığınız varsa Bandha kelimesini duymuş olabilirsiniz.
Bandha için kilit denilir, konu havada asılı kalır. Bandha kilit olarak çevrilse de kapı kilidi gibi bir kilit değildir.
Yaklaşık %90 cilt ile nefes alıp veririz bunu yapamıyor olsak zaten oksijen yetersizliğinden morarıp ölürüz.
Kontrol edebildiğimiz nefes ise kabaca burun delikleri ile leğen kemiği tabanı arasındaki bölgedir. Dolayısıyla kullanabildiğimiz o nefesi o bölgede hapsederek bilinçli kullanmaktır (basit ifadeyle).
Nefes alıp verme işi azot ve oksijen dışında kaslarla ilintilidir. Genel toparlarsak nefes alırken en çok bilinen diyafram kası, kaburgadaki bazı kaslar, sırt ve boyun bölgesindeki bazı kaslar etkindir. Nefes verirken ise bazı kaburga kasları ve karın kasları devreye girer. Gördüğünüz gibi birlikten güç doğar tek başına diyafram da bir işe yaramaz. Hatta sadece bu bölgedeki kaslarla ilgili de değildir aynı zamanda o kas gruplarını sarmalayan ortak faya hatlarıyla da ilgilidir.
Demek ki kısaca Bandha denilen kilit nefes alma ve verme esnasında belirli kas gruplarının kasılma hareketidir. Nefes burundan alınıp verildiğinde bu kasların kontrolü o kadar iyi sağlanır ki bu kaslar gövdemizin merkezindedir, enerjiyi de her yere dağıtabilirler. Kontrollü bir hale getirebilmek için de çalışıp alışkanlık haline dönüştürmek gerekir, zorlayarak olacak iş değil. Yani biri size Bandha kullan dediğinde eğer kas ve doku yapısı ona hazır değilse kullanılmaz. Yabancı dil dilmeden hadi konuş demekten bir farkı yoktur.
Yine çok geniş kapsamlı bir konu olmakla birlikte şunu bilmek ilk başta yeterli olabilir. Nefesimize ne kadar hakimsek Bandha da o kadar iyi işler. Yani kas ve fasya görevini o kadar iyi yapar. Kas ve faya görevini daha iyi yaparsa beden kontrolü de artar. Hepsi zincirleme birbirini tetikler.
İç organlarımız da tabii ki bu bölgededir ve verimli nefesle içten içe oksijen gönderimi arttıkça içimizdeki tüm sistemlere yarar. Yoga pozlarındaki Bandha kullanımı yani kısaca nefes kontrolü beden kontrolünü de sağlar.
En sık duyulan üç Bandha’dır. Mulabandha, Uddiyanabandha, Jaladarbandha. Bu üçünü ve diğer Bandha’ları bu hafta buradan yazıyor olacağım.
“kaynakça belirtilerek paylaşılmasında sakınca yoktur”