Ardha Uttanasana Duruşu ve İlk Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • “Ardha”, Sanskrit dilinde yarım veya yarı demektir. “Ut” kelimesi dikkat, temkin ve yeğin anlamını taşır. Fiil olarak “tan” uzatmak anlamına eşdeğerdir.
  • Parantez açıp “yeğin” kelimesi üzerinde kısaca durmak istiyorum. Yin Yoga kitabımda baskı hatası olduğu düşünülüyor ama kimse de merak edip TDK’ya bakmamış. Yoğun kelimesi maddelerde kullanılır, yeğin ise insan bedenindeki yoğun hissiyatta. Ben de bunu değerli profesör Bülent Sankur’dan öğrenmiştim, tekrar teşekkürler!
  • Peki çakraları uyarmak ve enerjiyi yükseltmek için neye dikkat etmek gerekir? İşte sadece birkaç nokta…tabii bunlar ilk etapta sağlık sıkıntısı olmayanlar için genel geçer bilgilerdir…
  • Ayak tabanları yere güçlü basar, parmaklar kedi patisi gibi sıkışmaz. Ayak hizanı bulduktan sonra onu muhafaza ederek diz kapaklarını yukarıya doğru çek. Diz kapakları yukarıya çekilirken üst bacak kasları aktif hale gelir, üst bacak kası ayrıca arka bacak kasını da arkaya doğru iter gibi bir hareketle aktif hale getirilmelidir. Böylece kalça ve bacak kasları daha güçlü duruma gelir ve çalıştığı hissedilince enerji daha yoğun akar çünkü hat boyunca geçen fasya hatları da enerji aktarımında bulunur, duruşa güç katar.
  • Yoga nefesiyle nefes verirken karın istem dışı içe doğru çekilir, göğüs kafesi üç boyutlu esner fakat beldeki omurganın doğal kıvrımı dışında herhangi bir arkaya eğilme olmaz. Bu hiza nefes alış verişleriyle oluşturulur. Çene yeri gösterir, boyun da omurganın doğal kıvrımıyla kalır, baş öne eğilmez, arkaya da atılmaz. Nefes alırken omurga kuyruk sokumundan başın tepesine kadar yukarıya doğru çekilir, nefes verirken de kişi leğen kemiğinden öne doğru eğilmeye başlar. Omurgayı düz bir tahta gibi hayal edip leğen kemiğinin izin verdiği kadar öne eğildikten sonra yarı yolda kal. Omuzlar öne çökmez. Herkesin hizası farklı da olsa omuz eklemi ve kalça eklemi aynı çizgi üzerinde kalır. Bu durumda bacaklar bükük veya düz olabilir aynı şekilde eller yere gelir veya bacakların üzerinde tutulabilir. Diz kapağınıza dokunmayın orası daha hassas.
“kaynakça belirtilerek paylaşılmasında sakınca yoktur”
Bookmark the permalink.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir